Det var när hon var hemma på besök i Adolfström
en dag som något ”klickade”. Fyra år senare står hon med ett ben i sin barndoms by och med det andra i Arjeplog.

10 oktober 2010

 

Namn: Caroline Torfve.
Ålder: 31 år.
Arbete: Arjeplog Test Management AB, biltestföretag, som löneadministratör.
Född: På Bodens lasarett, uppvuxen i Adolfström.
Familj: Sambo Tom Wiklund, 42 år, naturvårdare, och två barn.
Styrka: (Skratt!) Glad och lugn.
Svaghet: (Skratt igen!) Choklad.
Gör jag om det blir några timmar över: Fotograferar och filosoferar i “mina fjäll”.
Stavningen av namnet: Torfve, som farfar. (Föräldrarna stavar Thorfve och en farbror Thorfwe). Min anfader i Adolfström kom hit 1841.

Antingen börjar eller slutar vägen i Adolfström. Allt beror på hur man ser det. För Caroline Torfve är det både och. Här växte hon upp med sina föräldrar och syster. Eftersom skolorna alltid låg långt bort; först sex år i Laisvall, dit det var sju mil tur och retur – och sedan i Arjeplog tre år, dit det var tretton mil – förstår man att man träffar en ytterst van resenär. Dessutom blev det gymnasiestudier Arjeplog.
– En gång räknade jag ut att jag åkt skolskjuts 6,3 varv runt jorden, skrattar hon.
Caroline Torfve är sjätte generationen i släkten Torfve som bor i Adolfström. Idag har hon och sambon Tom Wiklund köpt hus i byn med ett tillhörande hemman. På köpet fick de också en turistanläggning med fem uthyrningsstugor som de fortsätter att driva.
Dessutom ligger nu den så kallade ”majors-gården” på deras tomt, ett kulturarv som sträcker sig tillbaka 241 år i tiden.

Upprinnelsen till Adolfström är den andra gruvepoken i Nasafjäll som påbörjades på 1770-talet. Tidigare hade smälthyttan varit belägen i Silbojokk vid Sädvajaure. Nu föll valet på en plats nedanför sjön Yraft och mellan bäcken som går mellan Laisälven och Laddve. Här kunde en damm byggas för att få vatten till de anläggningar som malmbearbetningen krävde.
Den långväga bruksförvaltare av smälthyttan som skulle forma platsen mer konkret var major Georg Staël von Holstein. Hans bostad i Adolfström kom att bli unik. Majorsgården var bebodd fram till 1955. Efter en omfattande restaurering återinvigdes gården 1996 och fungerar nu som byns eget museum och samlingslokal.

För Caroline tog livet en ny vändning för fyra år sedan när var hemma på besök. Hennes föräldrar bedriver stugby och handelsbod. I köket satt en naturbevakare från länsstyrelsen i Norrbotten, Tom Wiklund. Hennes tankar var just då i Paris. Hon skulle återvända dit för ett arbete.
– Den där naturbevakaren var på besök i Adolfström, satt vid vårt köksbord och diskuterade olika frågor med pappa, berättar Caroline.
Och sen?
– Ja, det blev så här, säger hon och håller leende i den två månader gamla Valdemar.
Sedan tidigare har paret också den snart tvåårige Theodor. De har dubbelt boende; huset i Adolfström och en pråm (ombyggd till bostadshus) vid Hornvans strand i Arjeplog.
Caroline arbetar som löneadministratör på biltestföretaget ATM i Vaitoudden, en mil väster om Arjeplog.
– Vi är skrivna i Arjeplog, men ägnar lika mycket av vår tid i Adolfström, säger Tom.
Han har alltid tyckt om livet i skog och fjäll. Han är född i Östersund och var tidigare verksam i Jokkmokk, men framför allt i Kvikkjokk i sju år. Han arbetar i första hand med rovdjursinventering och underhåll av det statliga ledsystemet.
– Men tillsynen i naturreservat och nationalparker ökar.

Till hans speciella uppgift är att följa utvecklingen av den utrotningshotade fjällräven.
– Just i det här området ökar stammen, säger han och pekar bort mot fjällen Tjäksa och Svaipa.
För Caroline innebär det att cirkeln sluts. Det är inte längre skolskjutserna som numera tar henne ”några varv runt jorden”, utan resor med familjen.
– Det känns som om jag har landat nu, säger hon.
– Det har alltid varit min dröm att kunna bo och ha familj i sin hemby, men det var med Tom det blev möjligt att återvända.

Av Maria Söderberg 

De bor både i Arjeplog och i Adolfström. Caroline Torfve, 31 år, och Tom Wiklund, 42 år, ser inga problem med att ha två platser att röra sig mellan. Här intill huset i Adolfström. På tomten finns även fem små stugor som de kan hyra ut och den anrika Majorsgården. För Valdemar 2 månader och Theodor, snart två år, blir det mycket frisk luft. Foto Maria Söderberg 

 

Guidad visning av Adolfströms historiska smälthytta

 

Reportaget i Magasin Silvervägen från 2010. 

Det gamla sågverket i smälthytteområdet. Foto Maria Söderberg