Nu laddar den tredje kommunen längs
Piteälven för toppjakt.
Initiativtagarna är tre entusiaster som
tagit intryck av Arjeplogsfjällens toppbestigningar.
– Vi tror det blir bra! säger Katarina Sundman.

 

  • 15 februari 2016 

 

Nu drar toppjakten igång även i Älvsbyn. Därmed förbinds de tre kommunerna Arjeplog, Arvidsjaur och Arjeplog längs Piteälven på ett nytt sätt. Startpunkten blir den 7 maj på toppen av Rackberget med utsikt över Piteälven.
– Även om jag tror att folk är mer ivriga att vandra i Arjeplog och Arvidsjaur är jag säker på att vi också kan komma igång, säger Katarina Sundman.
Hon bor i Vistträsk, men arbetar i Älvsbyn som banktjänsteman.
Det är familjens besök i fjällen, och framför allt till stugan i Vuoggatjålme, som fått henne intresserad av friluftstävlingen.
– Jag har läst om det i Magasin Silvervägen, deltagit på  utflykter till Silbojokk, Laisvall och vandrat till Nasafjäll. När jag såg att även Arvidsjaur hade dragit igång med toppar tyckte jag det var dags även här.
Tillsammans med Barbro Nilsson och Maria Bohman har hon planerat tio toppar. De finns inom hela kommunen. Snart ska en bra översiktskarta finnas klar.
– Själv har jag bara varit på två av dem, vilket förstås är litet märkligt. Men det är nog vanligt att man inte turistat och rört sig i sin egen hemkommun.

 

Många besöksmål i Älvsbyns kommun

Men finns det toppar i Älvsbyn så det räcker till? Det visade sig inte vara något problem. Visserligen inte så höga toppar som i Arjeplog, men tillräckligt för att bjuda på ett äventyr. Älvsbyn kommun har 17 naturreservat. De flesta ligger i anslutning till en höjd eller ett berg. Så bjuder till exempel Vielggisváres, Vitbergets, naturreservat på en höjd av 594 meter. För den som vill kombinera en toppvandring med ett välkänt besöksmål rekommenderas en utflykt till Nordens största obundna fors, Storforsen.
Det är mycket som handlar om skog och älv i kommunen. Här finns även ett skogsbruks- och flottningsmuseum.
En aning överraskande är att den nedlagda Lavergruvan har så många besökare. Här kan man kan se resterna av en koppargruva och ett samhälle som byggdes 1937 och revs 1947.
När friluftstävlingen drar igång blir det i samarbete med Arjeplog och Arvidsjaur.
– Vi tror det blir bra, säger Katarina Sundman som alltid varit intresserad av uteliv. Det är den stora tillgången med att bo i en by som Vistträsk, menar hon.
– Jag älskar att vara ute och röra på mig, allt från skogsturer till skoterutflykter.
Kortet kommer att finnas till försäljning på bland annat Coop i Älvsbyn och Storforsen Hotel för 200 kr. Alla under 18 år kan teckna sig för gratis medverkan. Vid avslutningen kommer priser att lottas ut, men de som tagit alla tio toppar litet extra.
– Vi har redan fått en del välvilliga sponsorer med oss.

Top of Älvsbyn kan följas på Facebook och i en blogg.
Kontaktperson Katarina Sundman 070-354 09 15.